Hogyan készítsen papirbrikettet?
Hogyan készítsen otthonában papírbrikettet?
A papírbrikett nem kapható kereskedelmi forgalomban, de ha Önnek van ideje, kedve, lehetősége és mindezeken túl szeret takarékoskodni, akkor készítsen papírbrikettet. Az ötlet a fában gazdag, de igen takarékos Finnországból származik.

Előállításától függően lehet kocka, gömb vagy hasáb alakú. Energiatartalma kb. 10.000-12.000 kJ/kg. A fához hasonlóan ég el és igen kevés hamutartalma van (kb. 2-3 %). Előállítható fekete-fehér újságpapírból vagy hasonló hulladék papíranyagból, de hullámpapírból is készíthetjük.

A papírbrikett gyártás igen munkaigényes, ezért csak a hobbikedvelőknek ajánljuk. Ha a ráfordított időt nem tekintjük, akkor viszont igen olcsó, tiszta, környezetbarát tüzelőanyagot állíthatunk elő.
I. Papír előkészítése
A legalkalmasabbak erre a célra a nem színes papír újságok. Az újságot félméretben összehajtva célszerű szétválogatni. Nem ajánljuk a fényes és színes papírokat. Alkalmas a hullámpapírból készült dobozok anyaga is. Ezeknél a műanyag ragasztószalagokat és fémkapcsokat ki kell szedni. A megtisztított hullámpapírt célszerű barkácsszikével kb. 20-30 cm – es darabokra vágni, így könnyebben kezelhető.
II. Áztatás
Az előkészített papír alapanyagot egy erre alkalmas tárolóeszközben, vödörben vízbe kell áztatni. Tapasztalat szerint egy rész papírhoz legalább két rész víz szükséges. Pl. 5 kg papírhoz minimum 10 liter vizet kell adni, hogy jól átázzon. Az áztatás ideje 2-3 óra, közben 2-3-szor meg kell forgatni a papírt a vízben.
III. Zúzás
Az átázott papírt össze kell zúzni. A zúzást célszerű elektromos fúróval végezni úgy, hogy a fúrótokmányba a fúró helyére kell befogni egy házilag is elkészíthető zúzó szerszámot. A zúzás ideje pl. egy 16 l-es műanyag vödörben max. 10 perc időt igényel. A zúzás akkor jó, ha már dió nagyságnál nagyobb zúzatlan papírcsomók nem találhatók az edényben. A jó zúzalék pépes állagú.
IV. Szárítás
Az összezúzott papírt szárítókeretbe rakjuk és tűző napon szárítjuk. A szárítás igen lassú, a legmelegebb nyári napokon is legalább egy hét szükséges a teljes száradáshoz. A szárítókeret egyszerűen elkészíthető. Javasolt egy kb. 60 cm széles és 90 cm hosszú, 8-10 cm magas fakeretet készíteni. A fakeretbe max. 10-15 cm-enként bordákat kell berakni és az így kialakult rekeszekre közepes erősségű könnyű, szövött anyagot (pl. lepedő) kell erősíteni. Az így keletkezett kis vályúkat színültig töltjük a papírpéppel. Az erős napon történő szárítás fontos, mert ha nem kap elég meleget, mint szerves anyag bomlásnak indul. A kemény, kiszáradt papírbrikettet célszerű fóliazsákban tárolni a fűtésig.
Wamsler SE © 2022
Székhely: 3104 Salgótarján, Hősök útja 49.
Telephely: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 53-55.
wamsler(kukac)wamsler.hu
wamslerse